Bor- és Pezsgőgyártó Technikus tételek

Borászati technológia,Élelmiszeripari műveletek,Munkabiztonság,Vállalkozási és kereskedelmi ismeretek,Borturizmus,Minőségbiztosítás gyakorlat,Élelmiszeripari műveletek gyakorlat,Szakmai technológia gyakorlat

 

Gyártástervezés, -szervezés

 

2, Ön technológusként dolgozik egy élelmiszer elõállító vállalkozásnál. Ismertesse az élelmiszer előállítás hatósági előírásait.

Élelmiszer fogalma

Élelmiszer elõállítás, elõállító és elõállító hely fogalma.  

Élelmiszertörvény célja

Élelmiszer elõállítás általános feltételei

Magyar Élelmiszerkönyv

 

  1. Törvényi háttér

  • Élelmiszer láncról és hatósági felügyeletről szóló törtvény. ( 2008.XLVI. Törvény)

  • Élelmiszerek forgalomba hozatala,előállítás engedélyezése ( 57/2010 FVM rendelet)

  • Bor törvény

  • Hegyközségi törvény

  • Európai Uniós rendeletek

  1. Élelmiszer fogalma

    Élelmiszer minden olyan feldolgozott,részben feldolgozott vagy feldolgozatlan termék amit emberi fogyasztásra szántak.

  2. Élelmiszer előállítás fogalma

    Feldolgozott vagy feldolgozatlan termék előállítása érdekében történő alapanyag tárolás,tisztítás,osztályozás,előkészítés,gyártás technológia,csomagolás,tárolás,jelölés és szállítás bármely művelete.

  3. Élelmiszer előállító hely

    Az a hely ahol biztosítható az élelmiszer biztonság,élelmiszer minőség,állatok-növényke védelme és ahol rendelkezésre áll megfelelő szak tudással rendelkező dolgozó.

  4. Élelmiszer előállító

    Aki az előállító helyen végzet feladatokat el végzi.

  5. Élelmiszer biztonság

    Az élelmiszer-(egészségügyi) biztonság az élelmiszernek az a tulajdonsága, hogy fogyasztójának életét vagy egészségét semmilyen módon nem veszélyezteti, vagy neki semmilyen egyéb módon károsodást nem okoz. ( Minden olyan tevékenység amely megakadályozza a fertőzést,romlást.)
  6. Az élelmiszer-egészségügyi biztonságot veszélyeztető tényezők:

  • vegyi szennyezettség (növényvédő- és gyomírószerek -, rovar- és rágcsálóirtószerek-, gyógyszerek maradványai, nehézfémek, tisztító- és fertőtlenítőszerek, csomagolóanyagokból beoldódó anyagok, stb.. )

  • rovar- és parazita-szennyezettség,

  • mikrobiológiai szennyezettség (patogének és az általuk termelt toxinok),

  • sugárszennyezettség,

  • antinutritív anyagok (biogén aminok, egyes alkaloidok, tanninok, stb.),

  • egyes túladagolt adalékanyagok (tartósítószerek, mesterséges színezékek, aromák, állományjavító szerek, stb.) jelenléte,

  • fizikai szennyezettség  pl. üvegszilánk, fémforgács, éles kő, stb.

  1. Élelmiszer minőség

    Mindazon tulajdonság összessége amely a fogyasztok és az előírásoknak elvárt igényét szolgálja ki.

  2. Élelmiszer láncról és hatóságról szóló törvény.

    Egységesítse az ágazatba a higiénia,adatszolgáltatás,nyilvántartás szankcionálása.”Szántóföldtől ----> Asztalig „

  3. Élelmiszer láncról szóló törvény.

  • Élelmiszer lánc szereplőire vonatkozó jog szabályok

  • fogyasztok egészsége

  • fogyasztónak és az élőállítónak az érdekében

  • élelmiszer biztonsági és minőség veszélyeztető kockázati tényezők csökkentése

  • állatok-növények egészségének megóvása

  • növény védelmi veszélyek csökkentése.(környezet védelem,természet védelem.)

  • szennyeződéstől mentes termő föld

  • biztonságos minőségű takarmány

  • egészséges utódok

  1. Élelmiszer általános feltételei:

  • engedély

  • szak ember jelenléte

  • élelmiszer biztonság maximális betartása (nyomon követhetőség,dokumentáció...)

  • minőség

  • termék vissza hívási lehetőség

  • jó higiéniai gyakorlat

  • gyártmány lap

  1. A Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)

    Az élelmiszerekre vonatkozó kötelező előírásokat és ajánlásokat tartalmazza (56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet )

    A Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza:

    • a) I. kötete – bizonyos területek kivételével – az Európai Közösség irányelveinek átvételével készült előírásokat és nemzeti termékelőírásokat,

    • b) II. kötete a nemzetközi szervezetek ajánlásai és a hazai adottságok figyelembevételével készült ajánlott irányelveket,

    • c) III. kötete – a Hivatalos Élelmiszer-vizsgálati Módszergyűjtemény – az Európai Közösség irányelveinek átvételével készült vizsgálati módszer-előírásokat, továbbá ajánlott magyar nemzeti szabványokat (MSZ), illetve ajánlott vizsgálati módszer irányelveket

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 12
Tegnapi: 1
Heti: 12
Havi: 90
Össz.: 24 385

Látogatottság növelés
Oldal: Gyártástervezés, -szervezés 2.tétel
Bor- és Pezsgőgyártó Technikus tételek - © 2008 - 2024 - borasztetelek.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »