Bor- és Pezsgőgyártó Technikus tételek

Borászati technológia,Élelmiszeripari műveletek,Munkabiztonság,Vállalkozási és kereskedelmi ismeretek,Borturizmus,Minőségbiztosítás gyakorlat,Élelmiszeripari műveletek gyakorlat,Szakmai technológia gyakorlat

Gyártástervezés, -szervezés

3, Ön egy élelmiszer elő állító hely vezetője. Az új termékük kifejlesztését gyártmánylappal dokumentálják.Ismertesse a gyártmánylap felépítését.

Élelmiszer elõállítás, elõállító és elõállító hely fogalma
Új élelmiszer, új termék, különleges táplálkozási igényeket kielégítõ élelmiszer fogalma.Ismertesse a gyártmánylap felépítését.
Miért fontos a gyártmánylap elkészítése, ki készítheti?
Milyen fejezetekbõl épül fel?

 

  1. Élelmiszer:

    Minden olyan feldolgozott, részben feldolgozott vagy feldolgozatlan anyagot vagy terméket jelent, amelyet emberi fogyasztásra szánnak, illetve amelyet várhatóan emberek fogyasztanak el.Az „élelmiszer” fogalmába beletartozik az ital, a rágógumi, valamint az előállítás, feldolgozás vagy kezelés során szándékosan hozzáadott bármely anyag, többek között a víz is.

  2. Élelmiszer-előállítás:

    A feldolgozott élelmiszer előállítása érdekében történő tisztítási, osztályozási, előkészítési, gyártástechnológiai, csomagolási, tárolási és szállítási műveletek összessége vagy ezek részműveletei.

  3. Élelmiszer-előállító:

    A feldolgozott élelmiszert előállító élelmiszer-vállalkozó.

  4. Élelmiszer-előállító hely:

    Az a létesítmény, amelyben élelmiszer-előállító tevékenységet folytatnak.

  5. Új élelmiszerek

    Az új élelmiszer-összetevőkről szóló 258/97/EK rendelet.Új élelmiszernek,összetevőnek minősülnek amelyek 1997 előtt jelentős mértékbennem használták emberi fogyasztás céljából.

  • Kérelem benyújtása ( információ a termékről,gyártási folyamat...)

  • kimutatás készítése

  • földrajzi származás,használat mértéke

  • rendeltetési cél (élelmiszerként szolgál)

  • az új élelmiszer mennyire elfogadott a fogyasztok körében és az adott térségben

  • az élelmiszert forgalomba hozzák,kivonatok feltüntetése pl alma,gomba...

  • elérhetősége

    (= döntés fa,útmutató)

  1. Gyártmány lap

    Törvényi háttér [ 82/2012 ( VIII 2) VM rendelet]

  • Nincs formai követelmény

    Gyártmány lap :

  • az élelmiszer-előállító által vezetett, a feldolgozott-élelmiszer élelmiszer-biztonsági, minõségi jellemzõire vonatkozó nyilvántartás.

    A gyártmánylapon fel kell tüntetni

  1. Az élelmiszer-elvállítóra vonatkozó azonosító adatokat

  • az élelmiszer-előállító vállalkozás nevét és székhelyének címét

  • a gyártmánylap szerinti élelmiszer előállítási helyének, illetve helyeinek címét.

  1. Az élelmiszer előállításával kapcsolatos adatokat

  • az élelmiszer forgalomba hozatala során használt megnevezését

  • az élelmiszer egységnyi mennyiségű előállításához felhasznált valamennyi összetevő nevét, elő állításkori tömegük csökkenő sorrendjében,

  • a géntechnológiával módosított szervezet vagy az abból előállított termék összetevőként történőhasználata esetén a géntechnológiával módosított szervezet nevét és az azt tartalmazó összetevő nevét,

  • az élelmiszer eltarthatóságát, biztonságát meghatározó műveletek és paramétereik felsorolását, továbbá az engedélyezett csomagológázok használatát;

  1. A termék élelmiszer-biztonsági, minőségi jellemzőit,

  • jogszabályban vagy a Magyar Élelmiszerkönyv irányelvében meghatározott minőségben előállított élelmiszer esetén a termékre vonatkozó, alkalmazott előírás megjelölését,

  • jogszabályban vagy a Magyar Élelmiszerkönyv irányelvében meghatározott minőségben előállított élelmiszersetén a termékre vonatkozó, alkalmazott előírás megjelölését,

  • az érzékszervi jellemzők bírálata során figyelembe veendő, a forgalomba hozatalt még nem kizáró, de a kifogástalan tulajdonságtól eltérő érzékszervi jellemzők leírását

  • önkéntes megkülönböztető megjelölés használata esetén a megkülönböztetésre alapot adó jellemzők és az állítás igazolásának módját,

  • az élelmiszer minőség megőrzési/fogyaszthatósági idõtartamát,

  • az élelmiszer tárolására vonatkozó különleges feltételt, amennyiben az élelmiszer fogyaszthatóságához,illetve minõségének megõrzéséhez ez szükséges;

  1. Agyártmánylap elkészítésének és módosításának dátumát;

  2. a gyártmánylap elkészítéséért felelõs, valamint az élelmiszer-vállalkozásban az élelmiszer elõállításáértszakmailag felelõs személy nevét és aláírását vagy az aláírással egyenértékû elektronikus jóváhagyását.

 

  • A gyártmány lapot a feldolgozott élelmiszer előállítását megelőzésen kell elkészíteni. 

  • A feldolgozott élelmiszer forgalomba hozatalának megkezdése előtt át kell vezetni  

  • A gyártmánylapon minden olyan változást, amely az előállítás során következett be. 

  • A gyártmánylap változásainak egyértelműen nyomon követhetőeknek kell lenniük. 

  • A feldolgozott élelmiszernek meg kell felelnie a gyártmánylapban leírtaknak. 

  • A gyártmánylapot a feldolgozott élelmiszer forgalomba hozatalának megszűnését követően – a gyártás megszűnése időpontjának rögzítésével – legalább 3 évig meg kell őrizni. 

  • Az élelmiszer- előállítónak a gyártmánylapot, valamint a gyártmánylapon hivatkozott és az ellenőrzés számára adatokat tartalmazó dokumentumokat az előállítás helyén, a hatósági ellenőrzés számára hozzáférhető módon kell tartani.

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 11
Tegnapi: 1
Heti: 11
Havi: 89
Össz.: 24 384

Látogatottság növelés
Oldal: Gyártástervezés, -szervezés 3.tétel
Bor- és Pezsgőgyártó Technikus tételek - © 2008 - 2024 - borasztetelek.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »