Gyártástervezés, -szervezés
3, Ön egy élelmiszer elő állító hely vezetője. Az új termékük kifejlesztését gyártmánylappal dokumentálják.Ismertesse a gyártmánylap felépítését.
Élelmiszer elõállítás, elõállító és elõállító hely fogalma
Új élelmiszer, új termék, különleges táplálkozási igényeket kielégítõ élelmiszer fogalma.Ismertesse a gyártmánylap felépítését.
Miért fontos a gyártmánylap elkészítése, ki készítheti?
Milyen fejezetekbõl épül fel?
Élelmiszer:
Minden olyan feldolgozott, részben feldolgozott vagy feldolgozatlan anyagot vagy terméket jelent, amelyet emberi fogyasztásra szánnak, illetve amelyet várhatóan emberek fogyasztanak el.Az „élelmiszer” fogalmába beletartozik az ital, a rágógumi, valamint az előállítás, feldolgozás vagy kezelés során szándékosan hozzáadott bármely anyag, többek között a víz is.
Élelmiszer-előállítás:
A feldolgozott élelmiszer előállítása érdekében történő tisztítási, osztályozási, előkészítési, gyártástechnológiai, csomagolási, tárolási és szállítási műveletek összessége vagy ezek részműveletei.
Élelmiszer-előállító:
A feldolgozott élelmiszert előállító élelmiszer-vállalkozó.
Élelmiszer-előállító hely:
Az a létesítmény, amelyben élelmiszer-előállító tevékenységet folytatnak.
Új élelmiszerek
Az új élelmiszer-összetevőkről szóló 258/97/EK rendelet.Új élelmiszernek,összetevőnek minősülnek amelyek 1997 előtt jelentős mértékbennem használták emberi fogyasztás céljából.
Kérelem benyújtása ( információ a termékről,gyártási folyamat...)
kimutatás készítése
földrajzi származás,használat mértéke
rendeltetési cél (élelmiszerként szolgál)
az új élelmiszer mennyire elfogadott a fogyasztok körében és az adott térségben
az élelmiszert forgalomba hozzák,kivonatok feltüntetése pl alma,gomba...
elérhetősége
(= döntés fa,útmutató)
Gyártmány lap
Törvényi háttér [ 82/2012 ( VIII 2) VM rendelet]
Nincs formai követelmény
Gyártmány lap :
az élelmiszer-előállító által vezetett, a feldolgozott-élelmiszer élelmiszer-biztonsági, minõségi jellemzõire vonatkozó nyilvántartás.
A gyártmánylapon fel kell tüntetni
Az élelmiszer-elvállítóra vonatkozó azonosító adatokat
az élelmiszer-előállító vállalkozás nevét és székhelyének címét
a gyártmánylap szerinti élelmiszer előállítási helyének, illetve helyeinek címét.
Az élelmiszer előállításával kapcsolatos adatokat
az élelmiszer forgalomba hozatala során használt megnevezését
az élelmiszer egységnyi mennyiségű előállításához felhasznált valamennyi összetevő nevét, elő állításkori tömegük csökkenő sorrendjében,
a géntechnológiával módosított szervezet vagy az abból előállított termék összetevőként történőhasználata esetén a géntechnológiával módosított szervezet nevét és az azt tartalmazó összetevő nevét,
az élelmiszer eltarthatóságát, biztonságát meghatározó műveletek és paramétereik felsorolását, továbbá az engedélyezett csomagológázok használatát;
A termék élelmiszer-biztonsági, minőségi jellemzőit,
jogszabályban vagy a Magyar Élelmiszerkönyv irányelvében meghatározott minőségben előállított élelmiszer esetén a termékre vonatkozó, alkalmazott előírás megjelölését,
jogszabályban vagy a Magyar Élelmiszerkönyv irányelvében meghatározott minőségben előállított élelmiszersetén a termékre vonatkozó, alkalmazott előírás megjelölését,
az érzékszervi jellemzők bírálata során figyelembe veendő, a forgalomba hozatalt még nem kizáró, de a kifogástalan tulajdonságtól eltérő érzékszervi jellemzők leírását
önkéntes megkülönböztető megjelölés használata esetén a megkülönböztetésre alapot adó jellemzők és az állítás igazolásának módját,
az élelmiszer minőség megőrzési/fogyaszthatósági idõtartamát,
az élelmiszer tárolására vonatkozó különleges feltételt, amennyiben az élelmiszer fogyaszthatóságához,illetve minõségének megõrzéséhez ez szükséges;
Agyártmánylap elkészítésének és módosításának dátumát;
a gyártmánylap elkészítéséért felelõs, valamint az élelmiszer-vállalkozásban az élelmiszer elõállításáértszakmailag felelõs személy nevét és aláírását vagy az aláírással egyenértékû elektronikus jóváhagyását.
A gyártmány lapot a feldolgozott élelmiszer előállítását megelőzésen kell elkészíteni.
A feldolgozott élelmiszer forgalomba hozatalának megkezdése előtt át kell vezetni
A gyártmánylapon minden olyan változást, amely az előállítás során következett be.
A gyártmánylap változásainak egyértelműen nyomon követhetőeknek kell lenniük.
A feldolgozott élelmiszernek meg kell felelnie a gyártmánylapban leírtaknak.
A gyártmánylapot a feldolgozott élelmiszer forgalomba hozatalának megszűnését követően – a gyártás megszűnése időpontjának rögzítésével – legalább 3 évig meg kell őrizni.
Az élelmiszer- előállítónak a gyártmánylapot, valamint a gyártmánylapon hivatkozott és az ellenőrzés számára adatokat tartalmazó dokumentumokat az előállítás helyén, a hatósági ellenőrzés számára hozzáférhető módon kell tartani.