7. Az ön feladata, hogy egy élelmiszeripari üzem dolgozóinak gondolkodásmódját formálja a személyi higiénia területén. Hogyan valósítaná meg a feladatot?
Munkaalkalmasság és kizáró tényezõi
Személyi higiéniára vonatkozó elõírások
Tisztítás, fertõtlenítés jelentõsége
Tisztítószerekre vonatkozó elõírások
Az oktatáshoz alkalmazható módszerek
Oktatás dokumentálása
1, Munkaalkalmasság és kizáró tényezõi ( 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet )
Munkaalkalmasság
a) munkaköri alkalmassági vizsgálat: (annak megállapítása, hogy egy meghatározott munkakörben és munkahelyen végzett tevékenység által okozott megterhelés a vizsgált személy számára milyen igénybevételt jelent és annak képes-e megfelelni; )
b) szakmai alkalmassági vizsgálat (a szakma elsajátításának megkezdését megelőző, illetőleg a képzés és az átképzés időszakában az alkalmasság véleményezése érdekében végzett orvosi vizsgálat; )
c) személyi higiénés alkalmassági vizsgálat ( annak megállapítása, hogy a járványügyi szempontból kiemelt munkaterületen munkát végző személy fertőző megbetegedése mások egészségét nem veszélyezteti, illetve meghatározott esetekben kórokozó hordozása mások egészségét nem veszélyezteti; )
d) foglalkoztathatóság szakvéleményezése ( annak megállapítása, hogy az álláskereső vizsgált személy megváltozott munkaképessége mennyiben befolyásolja a munkavégzést különböző foglalkozásokban, vagy annak megállapítása, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás körébe tartozó idénymunka és alkalmi munka, továbbá a közfoglalkoztatás esetében a munkavállaló mely foglalkoztatási korlátozás mellett folytathat tevékenységet; )
e) munkaviszony ( a munka törvénykönyvéről szóló 2013. évi I. törvény hatálya alá tartozó munkavégzésre irányuló jogviszony )
Kizáró tényezõk
Munkaalkalmasság valamelyik pontjának nem felel meg.
2, Személyi higiéniára vonatkozó elõírások
Általános szempontok
A személyi higiénia magában foglalja azokat a személyi és tárgyi feltételeket, amelyek azt hivatottak megelőzni, hogy kórokozó vagy szennyező anyagok a dolgozó kezéről, ruházatáról az élelmiszerre jussanak vagy a dolgozó fertőződjék az élelmiszertermeléskor jelenlévő kórokozókkal.
A személyi higiénia célja az élelmiszer megóvása élelmiszerbiztonsági szempontból, illetve a dolgozók védelme.
A személyi higiénia biztosításához szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítása a vezetés feladata.
A dolgozókat munkába lépéskor és időszakosan a személyi higiénia betartására és a munkavégzéssel kapcsolatos személyi viselkedésre oktatni kell.
A személyi higiénia követelményeit és betartandó szabályait utasításban/szabályzatban kell rögzíteni.
Egészségi állapot
Alapvető követelmény, hogy élelmiszerek forgalmazásával csak egészséges ember foglalkoztatható. A dolgozó egészségi állapota feleljen meg a munkavégzés követelményeinek.
-Minden új belépő dolgozónak a munkaviszony létesítés előtt előzetes személyi higiénés alkalmassági vizsgálaton kell részt venni.
Az alkalmassági vizsgálat célja, annak megállapítása, hogy a járványügyi szempontból kiemelt jelentőségű munkaterületen munkát végző személy személyi higiénés és egészségügyi állapota mások egészségét nem veszélyezteti.
A dolgozók „Egészségügyi könyvvel” igazolhatják a szükséges vizsgálatok eredményeit.
Betegségek, sérülések
Az élelmiszerre általában az egyik legnagyobb veszélyforrást maga az emberi test jelenti. Az élelmiszer szennyeződhet közvetlenül a kéztől, köhögés vagy tüsszentés által.
A dolgozónak soron kívüli alkalmassági vizsgálatra kell jelentkezni, és ezt jelenteni kell a vezetőknek, ha az alábbi megbetegedéseket és sérüléseket tapasztalja magán vagy vele együtt élőcsaládtagján:(Sárgaság,Hasmenés,Hányás,Láz,Torokgyulladás,Bőrkiütés,Váladékozó szembetegség,Fül- és orrfolyás)
Élelmiszer által közvetíthető betegségekben szenvedő vagy azokkal fertőzött személyek nem léphetnek be az telephely területére, mindaddig amíg fennáll annak a veszélye, hogy szennyezhetik az élelmiszert. Ez minden hasmenéses és hányásos, egyéb fertőzéses tünetekkel járó megbetegedésre vonatkozik.
A gyógyult állapot orvosi igazolással fogadható el.
A sérüléseket tiszta, vízálló kötéssel, sebtapasszal kell lefedni. A kötést rendszeresen cserélni kell.
Tisztaság és védőruha
A telephely területén a dolgozók részére öltöző-mosdó, zuhanyzó és WC helyiségekből álló öltöző egységet kell biztosítani.
Feladata: az utcai és védőruhák elkülönített elhelyezése, a munkakezdés előtti és utáni tisztálkodási lehetőség biztosítása. Az öltözők tiszta részeit védeni kell minden szennyeződéstől.
A munkaruhák rendszeres mosásáról, tisztításáról a dolgozó gondoskodik.
A munkaruha felett személyi holmit tilos viselni!
Minden dolgozónak kötelező a rendszeres kézmosás és fertőtlenítés meleg folyóvízzel és az erre a célra biztosított kézmosószerrel. Kéztörléshez egyszer használatos kéztörlőt kell biztosítani.
Tilos a köröm, orr, fül piszkálása.
3,Tisztítás, fertõtlenítés jelentõsége
A tisztítás és fertőtlenítés célja: az élelmiszergyártó berendezések felületeinek olyan állapotba való hozatala, hogy az azokkal érintkezve előállított élelmiszerek a számukra előírt higiéniai követelményeknek megfeleljenek, hogy elkerüljük a mikrobiológiai romlást, kórokozókkal való fertőzést.
MEGELŐZŐ jellegű
Tisztítás: fizikai és kémiai szennyeződés eltávolítása az üzemi helyiségekből, gépekről, eszközökről.
Fertőtlenítés: a felületet szennyező mikrobák elpusztítása, ill. számuk csökkentése
FOLYAMATOSSÁG, RENDSZERESSÉG
VÉGREHAJTÁSI MÓD
SZAKSZERŰSÉG
4, Tisztítószerekre vonatkozó elõírások
Tisztítás és tisztítószerek
A tisztítás a szennyeződések eltávolítását és egyúttal a csíraterhelés jelentős csökkentését jelenti. Hatékonysága függ a tisztítószer fajtájától, a szennyeződés jellegétől és a tisztítandó felület tulajdonságaitól, továbbá a behatási időtől, a behatási hőmérséklettől és az alkalmazott tisztítási eljárástól is.
Lúgos kémhatású tisztítószerek
- nátriumhidroxid-szilikátok, nátriumbikarbonátok, foszfátok, marónátron…
Lúgosságuk a fehérjefeltáró képességük alapja, zsírokat diszpergálják, megfelelő hőmérsékleten baktericid hatással rendelkeznek. A trinátrium-monofoszfát egyúttal vízlágyító, a nátriumszilikátok korrózióvédők. Az aluminium eszközöket az alkáliák megtámadják!
Savas kémhatású tisztítószerek
- ásványi és szerves savak
Elsősorban szilárd lerakódások oldására alkalmazzák (pl. víz- és tejkő). Korrodáló hatásuk különböző.
Felületaktív anyagok (tenzidek) és komplexképzők
hidrofil v. hidrofób csoportot tartalmaz
kationos tenzidek pl. kvaterner ammóniumvegyületek mint hidrofil csoport
anionos tenzidek pl. szulfát v. szulfonát mint hidrofil csoport
nem ionos tenzidek pl. etilénoxid lánc mint hidrofil csoport
hidrofób láncok lehetnek egyszerű és aromás szénhidrogének, vagy ezek kombinációi
Feladatuk az ásványi lepedékek feloldása, a felületi feszültség csökkentése, valamint a zsírok aggregátképzésének megakadályozása.
Toxikológiai szempontból a savak és lúgok baleset esetén égető, maró hatásúk, ezért kezelésük különös figyelmet igényel. A felületaktív anyagoknak az alkalmazandó koncentrációkban nincs toxikológiai jelentőségük
Általános folyamatleírás
Az élelmiszer-forgalmazás során használatos valamennyi tárgy, eszköz, berendezés csak tiszta állapotban használható.
Tisztításuk, fertőtlenítésük az e célra engedélyezett szerekkel történhet, melyek zsíroldó és fertőtlenítő hatásúak vagy kombináltak.
A takarítást és a fertőtlenítést úgy kell elvégezni, hogy az az élelmiszer fogyaszthatóságát ne veszélyeztesse.
A takarítás és tisztítás eredményességét ellenőrizni kell. Szükség szerint meg kell ismételni.
A tisztítást végző személy munkája közben élelmiszert nem szolgálhat ki, a kiszolgálás előtt kezet kell mosnia.
A takarítást végző dolgozó csak tisztálkodás, ruhaváltás után foglalkozhat élelmiszerrel.
A telephely naponta takarítandó.
A telephelyen használatos pedálos, zárt hulladékgyűjtőket legalább naponta ki kell üríteni, tisztítani és fertőtleníteni.
A takarítóeszközök tárolására külön – zárt - helyet kell biztosítani.
A különböző tisztasági fokú helyiségek takarításához, fertőtlenítéséhez külön – funkció szerint jelölt eszközöket kell biztosítani. Tárolásuk egymástól elkülönítetten történjen.
A tisztítószer és fertőtlenítőszer maradványait tisztítás után ivóvíz minőségű vízzel történő öblítéssel kell eltávolítani.
A rovarok által veszélyeztetett helyeken szükség szerint, de legalább évenként kétszer – a helyiségek kiürítésével egybekötött nagytakarítás után – hatékony rovarirtást kell végezni oly módon, hogy a mérgező hatású anyagok kihelyezése az élelmiszerforgalmazást ne veszélyeztesse.
Az élelmiszeriparban alkalmazott fertőtlenítőszerekkel szemben támasztott követelmények
Széles mikrobaellenes hatásspektrum, lehetőleg baktericid, fungicid, sporocid és viricid hatás együtt.
Hatásosság minél kisebb töménységben, viszonylag rövid idő alatt, a hőmérséklettől függetlenül
Stabilitás, tárolva, higítva, fény hatására az aktivitás ne csökkenjen.
Kémiai reakciókba ne lépjen, hatását egyrészt tartsa meg fehérjék és egyéb szerves anyagok jelenlétében, másrészt a fertőtlenítendő anyaghoz ne kötődjék, arról el lehessen távolítani, azt ne támadja meg, korróziót ne okozzon.
Ne ülepedjen, habot ne képezzen
Legyen jó behatoló képességű, felületaktív
Szagtalan, sőt szagtalanító hatású legyen
Az emberi szervezetre ártalmatlan legyen
Termék minőségét, szagát, ízét ne rontsa
Jól kezelhető, vizoldható, ne legyen környezetszennyező, könnyen beszerezhető, olcsó legyen
5, Az oktatáshoz alkalmazható módszerek
6, Oktatás dokumentálása
7, Alkalmazható számítástechnikai ismeretek, eszközök