Bor- és Pezsgőgyártó Technikus tételek

Borászati technológia,Élelmiszeripari műveletek,Munkabiztonság,Vállalkozási és kereskedelmi ismeretek,Borturizmus,Minőségbiztosítás gyakorlat,Élelmiszeripari műveletek gyakorlat,Szakmai technológia gyakorlat

Gyártástervezés, -szervezés

  1. Élelmiszer termeléssel és forgalmazással foglalkozó üzem telepítését végezteti. Ismertesse a legfontosabb telepítéshez kapcsolódó jogszabályi előírásokat.

Legfontosabb törvények, rendeletek

Szakhatóságok és engedélyeik

Üzem helyének kiválasztása

Engedélyeztetési eljárás

 

1. Legfontosabb törvények, rendeletek

  • Élelmiszerlánc biztonságról szóló törvény

  • HACCP

2. Szakhatóságok és engedélyek

Az élelmiszer-előállító hely létesítését és a termelés fázisait befolyásoló átalakítást, jóváhagyás céljából a hatóságoknál be kell jelenteni.

A megvalósítás folyamatát a cselekvési folyamatábra mutatja be. A cselekvéseket – kronológiai sorrendben- a további alfejezetek taglalják.

A teljes folyamat három szakaszból áll, a tervezésből, a kivitelezésből és az üzembe-helyezésből. Mindhárom egy-egy engedély kiadásával zárul.

Működési engedély(önkormányzat,jegyző)

  • szakhatósági engedély ( adatlap)

    --->Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) [Export termék előállítása esetében]

    --->Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)

    --->Rendőrségi bejelentés

  • Tulajdoni lap

    --->Bérleti szerződés

  • Tűzoltósági engedély

  • Tevékenységi kör csatolása

  • Orvosi alkalmasság

  • Illeték

    Magát a termékgyártást négy hatósági szerv ellenőrzi:

  • - az ÁNTSZ,

  • - az Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás,

  • - a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség,

  • - és a Környezetvédelmi Felügyelőség.

    3. (Hatósági engedélyek)

  • az üzem helyének kijelölése,

  • építési engedély,

  • telephely engedély,

  • létesítési engedély,

  • egyéb engedélyek (vízjogi, gépminősítési, stb. ),

  • működési engedély,

  • használatbavételi engedély (jövedéki, tűzrendészeti, stb.)

4. Üzem helyének kiválasztása (szempontok)

  • Környezetvédelem

  • Takarékosság

  • Logisztikai szempont

  • JIT (Just in time)= ütemezés [anyagmozgatás,munka erő csökkentése]

    4.1 Üzem helyének kiválasztás tervezése

  • Előkészítés

--->Milyen üzem?

--->Profit megtervezés

--->Helyszín,nyers anyag,piaci igény felmérése

  • Kapacitás méret

--->üzem méret

--->bővítés lehetőségei

--->raktározás szempont

  • Megvalósítási tanulmányi terv

---> Üzleti terv

--->Gazdasági alap

--->Igény (piac)

--->Gazdasági kimutatás

--->Költség,haszon

--->Távlat gondolkodás

  • Üzem gazdaság felmérése,pénzügyi háttér megteremtése

--->EU. Támogatás

--->Hitel(ek)

--->Beruházási költség

  • Tervezés folyamata

--->Takarékosság elv

--->Környezet védelem

--->JIP rendszer (aktuális anyag mennyiség legyen készleten)

--->Technológiai dokumentáció

--->gépek leírása

--->gazdaságosság

--->tartósság

--->szervizelés

--->megbízhatóság

--->környezet védelem

--->energia takarékosság

--->kezelhetőség

--->épület elhelyezkedése

--->környezet kialakítás

--->Építészeti,műszaki higiéniai terv

--->Épület információ

--->energia,víz,gáz,szennyvíz kezelése

--->Kiegészítő épületek (wc ,iroda stb.)

--->engedélyeztetés el indítása

--->számonkérés

  • Megvalósítás

--->Kivitelezésben szereplők kiválasztása

--->szerződés kötés(felelősség)

--->műszaki ellenőrzés (köbméter bér)

--->minimális munka ütem

--->kivitelezés

--->átadás(próba üzemelés)

--->minőség biztosítás kidolgozása ( termelés,ellenőrzés,dokumentáció)

5. Borászati üzem létesítése (25/2010FVM rendelet)

  • Engedély kérése---->Borászati hatóság===>Határozatlan időre szól

    ---> kérelmező adatai,telephely adatai stb...

    ---> 250hl mennyiség felett

    --->Technológiai vázlat (folyamat ábra)

    --->Gépek jegyzéke

    --->személyi higiénia-i utasítás(ok)

    --->takarítási utasítás(ok)

    --->hulladék kezelés

  • Törvényi háttér

    --->Élelmiszer láncról és hatósági felügyeletről szóló törtvény. ( 2008. XLVI. Törvény)

    --->Élelmiszerek forgalomba hozatala,előállítás engedélyezése ( 57/2010 FVM rendelet)

    --->Bor törvény

    --->Hegyközségi törvény

    --->Európai Uniós rendeletek

 

 




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 15
Tegnapi: 1
Heti: 18
Havi: 17
Össz.: 23 727

Látogatottság növelés
Oldal: Gyártástervezés, -szervezés 5.tétel
Bor- és Pezsgőgyártó Technikus tételek - © 2008 - 2024 - borasztetelek.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »