Gyártástervezés, -szervezés
Legfontosabb törvények, rendeletek
Szakhatóságok és engedélyeik
Üzem helyének kiválasztása
Engedélyeztetési eljárás
1. Legfontosabb törvények, rendeletek
Élelmiszerlánc biztonságról szóló törvény
HACCP
2. Szakhatóságok és engedélyek
Az élelmiszer-előállító hely létesítését és a termelés fázisait befolyásoló átalakítást, jóváhagyás céljából a hatóságoknál be kell jelenteni.
A megvalósítás folyamatát a cselekvési folyamatábra mutatja be. A cselekvéseket – kronológiai sorrendben- a további alfejezetek taglalják.
A teljes folyamat három szakaszból áll, a tervezésből, a kivitelezésből és az üzembe-helyezésből. Mindhárom egy-egy engedély kiadásával zárul.
Működési engedély(önkormányzat,jegyző)
szakhatósági engedély ( adatlap)
--->Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) [Export termék előállítása esetében]
--->Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)
--->Rendőrségi bejelentés
Tulajdoni lap
--->Bérleti szerződés
Tűzoltósági engedély
Tevékenységi kör csatolása
Orvosi alkalmasság
Illeték
Magát a termékgyártást négy hatósági szerv ellenőrzi:
- az ÁNTSZ,
- az Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás,
- a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség,
- és a Környezetvédelmi Felügyelőség.
3. (Hatósági engedélyek)
az üzem helyének kijelölése,
építési engedély,
telephely engedély,
létesítési engedély,
egyéb engedélyek (vízjogi, gépminősítési, stb. ),
működési engedély,
használatbavételi engedély (jövedéki, tűzrendészeti, stb.)
4. Üzem helyének kiválasztása (szempontok)
Környezetvédelem
Takarékosság
Logisztikai szempont
JIT (Just in time)= ütemezés [anyagmozgatás,munka erő csökkentése]
4.1 Üzem helyének kiválasztás tervezése
Előkészítés
--->Milyen üzem?
--->Profit megtervezés
--->Helyszín,nyers anyag,piaci igény felmérése
Kapacitás méret
--->üzem méret
--->bővítés lehetőségei
--->raktározás szempont
Megvalósítási tanulmányi terv
---> Üzleti terv
--->Gazdasági alap
--->Igény (piac)
--->Gazdasági kimutatás
--->Költség,haszon
--->Távlat gondolkodás
Üzem gazdaság felmérése,pénzügyi háttér megteremtése
--->EU. Támogatás
--->Hitel(ek)
--->Beruházási költség
Tervezés folyamata
--->Takarékosság elv
--->Környezet védelem
--->JIP rendszer (aktuális anyag mennyiség legyen készleten)
--->Technológiai dokumentáció
--->gépek leírása
--->gazdaságosság
--->tartósság
--->szervizelés
--->megbízhatóság
--->környezet védelem
--->energia takarékosság
--->kezelhetőség
--->épület elhelyezkedése
--->környezet kialakítás
--->Építészeti,műszaki higiéniai terv
--->Épület információ
--->energia,víz,gáz,szennyvíz kezelése
--->Kiegészítő épületek (wc ,iroda stb.)
--->engedélyeztetés el indítása
--->számonkérés
Megvalósítás
--->Kivitelezésben szereplők kiválasztása
--->szerződés kötés(felelősség)
--->műszaki ellenőrzés (köbméter bér)
--->minimális munka ütem
--->kivitelezés
--->átadás(próba üzemelés)
--->minőség biztosítás kidolgozása ( termelés,ellenőrzés,dokumentáció)
5. Borászati üzem létesítése (25/2010FVM rendelet)
Engedély kérése---->Borászati hatóság===>Határozatlan időre szól
---> kérelmező adatai,telephely adatai stb...
---> 250hl mennyiség felett
--->Technológiai vázlat (folyamat ábra)
--->Gépek jegyzéke
--->személyi higiénia-i utasítás(ok)
--->takarítási utasítás(ok)
--->hulladék kezelés
Törvényi háttér
--->Élelmiszer láncról és hatósági felügyeletről szóló törtvény. ( 2008. XLVI. Törvény)
--->Élelmiszerek forgalomba hozatala,előállítás engedélyezése ( 57/2010 FVM rendelet)
--->Bor törvény
--->Hegyközségi törvény
--->Európai Uniós rendeletek