Bor- és Pezsgőgyártó Technikus tételek

Borászati technológia,Élelmiszeripari műveletek,Munkabiztonság,Vállalkozási és kereskedelmi ismeretek,Borturizmus,Minőségbiztosítás gyakorlat,Élelmiszeripari műveletek gyakorlat,Szakmai technológia gyakorlat

Gyártástervezés, -szervezés

4. Az ön vállalkozása élelmiszer forgalmazással foglalkozik. Ismertesse, melyek az élelmiszerforgalomba hozatalának feltételei!

Élelmiszer forgalmazás fogalma

Élelmiszer fogyasztó fogalma

Melyek a forgalmazás kizárólagos tényezői?

Mikor használható a "csökkent minőségű" felirat?

Élelmiszerszállítás követelményei

 

Élelmiszer fogyasztó

 

az élelmiszer végső fogyasztója („én”)

 

az élelmiszer előállítója,aki tevékenységéhez élelmiszert használ fel.

 

Élelmiszer forgalmazása

 

Több kritériumnak kell megfelelni.

 

Közegészségügyi előírásoknak

 

Élelmiszer higiéniai előírásoknak

 

Élelmiszer minőségi előírásoknak

 

A gyártmánylapon feltüntettetett adatoknak

 

új termék vagy élelmiszer esetén az előírásoknak

 

Csomagolás és a csomagoló anyagnak

 

Kis kereskedelmi forgalomban külön engedély ( 57/2000 Fv. Rendelet)

 

Kizárólagos tényezők.

 

Tilos!!!

 

hamisított élelmiszer forgalomba hozatala

 

ha nem a gyártmánylapnak megfelelő

 

ha nem engedélyezett összetevőt tartalmaz

 

ha átcímkézték vagy át csomagolták

 

ha olyan összetevőt tartalmaz aminek szavatossági ideje lejárt

 

ha nem emberi fogyasztásra szánták

 

Felelős:

 

Magyarországon az élelmiszer előállító

 

Importnál :Első magyarországi forgalmazó(akkor is ha a hiba már előbb keletkezett)

 

Jelölésért: az élelmiszer előállító és minden forgalomba hozó

 

Fogyaszthatósági idő

 

Az a gyorsan romló élelmiszereken (tej, tejtermék, hús, húsipari termék) feltüntetett időpont,

 

ameddig (megfelelően tárolva) elfogyaszthatók.

 

Minőség-megőrzési idő

 

Az élelmiszereken feltüntetett azon időpont, vagy időtartam, ameddig az élelmiszer (megfelelően

 

tárolva) eredeti minőségüket megőrzik.

 

Élelmiszer forgalomba hozatala (57/2010. (V. 7.) FVM rendelet)

 

megfelel a gyártmánylapnak

 

előírásoknak ( Közegészségügyi előírásoknak,Élelmiszer higiéniai előírásoknak, Élelmiszer

 

minőségi előírásoknak)

 

csomagolásnak

 

műszaki,technológiai,személyi feltételeknek

 

HACCP betartásának

 

minősíteni kell

 

Szállítás

 

biztosítani kell a körülményeket

 

hatékony elválasztás

 

higiéniai szempontok betartása

 

hűtő lánc ( kész termék -----> hűtőszekrény)

 

Jármű vezető a felelős

 

Csökkentett minőség felírat

 

Akkor ha a fogyasztó egészségét nem veszélyezteti,de az élelmiszer nem felel meg a

 

gyártmánylapnak,minőségi előírásnak,csomagolás jelölésének ( feltüntetés)

 

Borok forgalomba hozatala

 

Bor törvény,NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal)

 

tételenként kell beküldeni

 

analitikai,érzékszervi vizsgálat

 

OBB (Országos Borbíráló Bizottság)

 

forgalomba hozatali engedély( 3 palack bor minősítésre)

 

származási bizonylat(hegy bíró-->gazdasági akta szám)

 

adóraktár ( NAV, Hegyközség kapcsolatba vannak)

 

adatlap

 

vizsgálati díj befizetése

 

500 hl fölött hatósági minta vétel

 

Helyi borbíráló bizottság-->csak jegyzőkönyv +analitikai lap

 

élelmiszer lánc díj fizetés

 

bor kísérő okmány (60 km -re messzebb)



 


 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 1
Heti: 8
Havi: 86
Össz.: 24 381

Látogatottság növelés
Oldal: Gyártástervezés, -szervezés 4.tétel
Bor- és Pezsgőgyártó Technikus tételek - © 2008 - 2024 - borasztetelek.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »