Gyártástervezés, -szervezés
4. Az ön vállalkozása élelmiszer forgalmazással foglalkozik. Ismertesse, melyek az élelmiszerforgalomba hozatalának feltételei!
Élelmiszer forgalmazás fogalma
Élelmiszer fogyasztó fogalma
Melyek a forgalmazás kizárólagos tényezői?
Mikor használható a "csökkent minőségű" felirat?
Élelmiszerszállítás követelményei
Élelmiszer fogyasztó
• az élelmiszer végső fogyasztója („én”)
• az élelmiszer előállítója,aki tevékenységéhez élelmiszert használ fel.
Élelmiszer forgalmazása
Több kritériumnak kell megfelelni.
• Közegészségügyi előírásoknak
• Élelmiszer higiéniai előírásoknak
• Élelmiszer minőségi előírásoknak
• A gyártmánylapon feltüntettetett adatoknak
• új termék vagy élelmiszer esetén az előírásoknak
• Csomagolás és a csomagoló anyagnak
• Kis kereskedelmi forgalomban külön engedély ( 57/2000 Fv. Rendelet)
Kizárólagos tényezők.
Tilos!!!
• hamisított élelmiszer forgalomba hozatala
• ha nem a gyártmánylapnak megfelelő
• ha nem engedélyezett összetevőt tartalmaz
• ha átcímkézték vagy át csomagolták
• ha olyan összetevőt tartalmaz aminek szavatossági ideje lejárt
• ha nem emberi fogyasztásra szánták
Felelős:
• Magyarországon az élelmiszer előállító
• Importnál :Első magyarországi forgalmazó(akkor is ha a hiba már előbb keletkezett)
• Jelölésért: az élelmiszer előállító és minden forgalomba hozó
Fogyaszthatósági idő
Az a gyorsan romló élelmiszereken (tej, tejtermék, hús, húsipari termék) feltüntetett időpont,
ameddig (megfelelően tárolva) elfogyaszthatók.
Minőség-megőrzési idő
Az élelmiszereken feltüntetett azon időpont, vagy időtartam, ameddig az élelmiszer (megfelelően
tárolva) eredeti minőségüket megőrzik.
Élelmiszer forgalomba hozatala (57/2010. (V. 7.) FVM rendelet)
• megfelel a gyártmánylapnak
előírásoknak ( Közegészségügyi előírásoknak,Élelmiszer higiéniai előírásoknak, Élelmiszer
minőségi előírásoknak)
• csomagolásnak
• műszaki,technológiai,személyi feltételeknek
• HACCP betartásának
• minősíteni kell
Szállítás
• biztosítani kell a körülményeket
• hatékony elválasztás
• higiéniai szempontok betartása
• hűtő lánc ( kész termék -----> hűtőszekrény)
• Jármű vezető a felelős
Csökkentett minőség felírat
• Akkor ha a fogyasztó egészségét nem veszélyezteti,de az élelmiszer nem felel meg a
gyártmánylapnak,minőségi előírásnak,csomagolás jelölésének ( feltüntetés)
Borok forgalomba hozatala
Bor törvény,NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal)
• tételenként kell beküldeni
• analitikai,érzékszervi vizsgálat
• OBB (Országos Borbíráló Bizottság)
• forgalomba hozatali engedély( 3 palack bor minősítésre)
• származási bizonylat(hegy bíró-->gazdasági akta szám)
• adóraktár ( NAV, Hegyközség kapcsolatba vannak)
• adatlap
• vizsgálati díj befizetése
• 500 hl fölött hatósági minta vétel
Helyi borbíráló bizottság-->csak jegyzőkönyv +analitikai lap
• élelmiszer lánc díj fizetés
• bor kísérő okmány (60 km -re messzebb)