6. Ön egy élelmiszergyártó üzem tervezését végzi. Ismertesse, hogy az üzemi helyiségeket milyen elképzelések mentén alakítja ki. Milyen elvek szerint történik a helyiségek berendezéseinek elhelyezése ?
Tervezés lépései
Üzemrészek elhelyezése
Berendezések kiválasztásának szempontjai
A kiválasztott gépek, berendezések elhelyezésének indoklása
1, Tervezés lépései
1. Az élelmiszer-előállító üzem létesítésének és működtetésének jogi feltételei. Az élelmiszertörvény, valamint az azt kiegészítő rendeletek vonatkozó előírásai.
2. A létesítendő üzem profiljának (nyersanyagok, termékek és tartósítási mód) meghatározása. A beruházás helyszínének kiválasztása, a nyersanyagháttér és a piaci lehetőség felmérése. Az üzem méretének,kapacitásának behatárolása. A termelés anyagforgalma. A megvalósítási tanulmányterv (döntés-előkészítő) elkészítése. A tanulmány tartalma, szerepe.
3. Az üzemlétesítés gazdasági feltételeinek felmérése, pénzügyi hátterének megteremtése (beruházási és működtetési költségek, saját forrás, hitel, pályázat, stb.).
4. A tervezés folyamata, lépései. Technológiai tervdokumentáció. A technológia berendezései, gépspecifikáció. A feldolgozó üzem épületeinek elhelyezése, környezetének kialakítása. A tervezés műszaki, építészeti és higiéniai szempontjai.
5. A szakági (építészet, energiaellátás, vízgazdálkodás, szennyvízkezelés, épületgépészet, információs rendszer) tervek elkészítése. Az üzem termelést-kiegészítő létesítményeinek (szociális helyiségek, raktárak, tárolók, laboratórium, irodák, hulladékkezelők, stb.) tervezése. Az üzemi és személyi higiéniára vonatkozó előírások. Az engedélyeztetési eljárás folyamata a hatályos jogszabályok szerint.
6. A kivitelezésben résztvevők kiválasztása, versenyeztetés, szerződéskötés. A kivitelezés folyamata, műszaki dokumentálása.
7. A megvalósított beruházás üzembe-helyezése. Átadás, átvétel, próbaüzem. A minőségbiztosítási rendszer kidolgozása. A termelés és az ellenőrzés dokumentálása.
2 , Üzemrészek elhelyezése
A telephely környezetének és épületének kialakítása
• A személybejáratot el kell különíteni a teherforgalomtól.
• A telephely közvetlen környezetét rendben, tiszta állapotban kell tartani.
• Nem tárolható hulladék, csomagolóanyag és használt, kiselejtezett berendezés közvetlenül az épület mellett.
• Biztosítani kell a felsorolt anyagok elkülönített, szükség esetén zárt helyen történő tárolását az eladótér területtől megfelelő távolságban – de legalább a termék szállítási útvonalától olyan távolságra, hogy ne jelentsen veszélyforrást.
• A csapadékvíz elvezetését megfelelő csatornarendszerrel kell biztosítani.
• Az épületet kívül és belül megfelelő, ép állapotban kell tartani. Állapotát rendszeresen felül kell vizsgálni, ahol szükséges, a javításokat el kell végezni.
A telephely belső kialakítása
• Az épületnek alkalmasnak kell lennie élelmiszer tárolásra. Biztosítani kell a telephely belső
rendjének kialakítását és annak fenntartását.
• Figyelembe kell venni az egyenes vonalvezetés kialakítását. Amennyiben lehetséges, el kell
kerülni az útvonal-kereszteződéseket.
• Amennyiben erre lehetőség van úgy el kell különíteni egymástól a tiszta övezet -szennyezett
övezetet, nedves övezet – szárat övezetet, alacsony kockázatú övezet – magas kockázatú
övezetet (esetleg színjelzés alkalmazása).
Falak
▪ A falak legyenek simák, készüljenek tartós, nem abszorbeáló anyagból. Legyen vízhatlan, nem porózus, könnyen tisztítható.
▪ A falak legyenek világos színűek és rovarkártevőktől mentesek.
▪ Gondoskodni kell a megfelelő szigetelésről, az illesztéseknél a szivárgás megakadályozásáról.
▪ A lepattogzott rétegű falburkolatot észlelés után javítani kell.
▪ Olyan magasságig, amely megfelel a műveleteknek, legyen vízhatlan, sima, mosható és csak nem mérgező anyagok felhasználásával történhet.
Padozat
▪ A padozat alapja legyen megfelelő szilárdságú, készüljön tartós anyagból.
▪ Felülete ne kössön meg anyagokat, ne legyen toxikus hatása, legyen könnyen tisztítható, fertőtleníthető.
▪ A felület álljon ellen a környezet káros, korrozív hatásainak (termék, takarító-, fertőtlenítőszer).
▪ A padozat burkolatát megfelelő állapotban kell tartani, legyen mindig ép, repedés- és törésmentes.
▪ Bevonata összefüggő, tiszta és ezt megfelelő sűrűséggel ellenőrizni kell.
◦ Mennyezet
▪ A mennyezet felülete legyen sima, víz és párazáró és jól karbantartott. Rendszeresen takarítani kell, hogy mentes legyen a portól, leváló festéktől, pókhálótól, vakolatdaraboktól és egyéb szennyeződésektől.
▪ Minden mennyezetáttörés, födémcsatlakozás legyen zárt, megfelelően szigetelt.
▪ A hibás, repedt mennyezetet javítani kell, ennek megtörténtéig a fertőtlenítéshez hozzáférhetőséget kell biztosítani, az üreges részeket le kell zárni.
3, Berendezések kiválasztásának szempontjai
◦ A telephely egész területén a gépet, berendezést és eszközt úgy kell elhelyezni és karbantartani, hogy ne rontsák a velük érintkezésbe kerülő élelmiszer biztonságát és minőségét:
◦ Legyenek könnyen tisztíthatók és fertőtleníthetők
◦ Feleljenek meg a kívánt célnak
◦ A berendezéseket és eszközöket megfelelő állapotban kell tartani. Ahol azt a rendelet előírja, a gépek üzembe helyezésekor higiéniai minősítő bizonyítványt kell beszerezni.
• Anyagok
◦ A berendezések, és eszközök élelmiszerrel érintkező felületeinek szerkezeti anyagait úgy kell kiválasztani, hogy azok tegyenek eleget a következő feltételeknek:
◦ Ne vigyenek át szagot
◦ Ne szennyezzék az élelmiszert
◦ Legyenek rozsdamentesek
◦ Felületeik legyenek simák, törés- és repedésmentesek
◦ Legyenek jól tisztíthatók
◦ Legyenek fertőtleníthetők
◦ A csomagolóanyagokat elkülönített, pormentes helyen kell tárolni úgy, hogy azt rovarok, rágcsálók ne károsíthassák és egyéb módon se szennyeződhessenek.
◦ A csomagolóanyagokat közvetlenül a padozatra és közvetlenül a fal mellé nem szabad helyezni.
4, A kiválasztott gépek, berendezések elhelyezésének indoklása