Bor- és Pezsgőgyártó Technikus tételek

Borászati technológia,Élelmiszeripari műveletek,Munkabiztonság,Vállalkozási és kereskedelmi ismeretek,Borturizmus,Minőségbiztosítás gyakorlat,Élelmiszeripari műveletek gyakorlat,Szakmai technológia gyakorlat

6. Ön egy élelmiszergyártó üzem tervezését végzi. Ismertesse, hogy az üzemi helyiségeket milyen elképzelések mentén alakítja ki. Milyen elvek szerint történik a helyiségek berendezéseinek elhelyezése ?

Tervezés lépései
Üzemrészek elhelyezése
Berendezések kiválasztásának szempontjai

A kiválasztott gépek, berendezések elhelyezésének indoklása

1, Tervezés lépései

1. Az élelmiszer-előállító üzem létesítésének és működtetésének jogi feltételei. Az élelmiszertörvény, valamint az azt kiegészítő rendeletek vonatkozó előírásai.

2. A létesítendő üzem profiljának (nyersanyagok, termékek és tartósítási mód) meghatározása. A beruházás helyszínének kiválasztása, a nyersanyagháttér és a piaci lehetőség felmérése. Az üzem méretének,kapacitásának behatárolása. A termelés anyagforgalma. A megvalósítási tanulmányterv (döntés-előkészítő) elkészítése. A tanulmány tartalma, szerepe.

3. Az üzemlétesítés gazdasági feltételeinek felmérése, pénzügyi hátterének megteremtése (beruházási és működtetési költségek, saját forrás, hitel, pályázat, stb.).

4. A tervezés folyamata, lépései. Technológiai tervdokumentáció. A technológia berendezései, gépspecifikáció. A feldolgozó üzem épületeinek elhelyezése, környezetének kialakítása. A tervezés műszaki, építészeti és higiéniai szempontjai.

5. A szakági (építészet, energiaellátás, vízgazdálkodás, szennyvízkezelés, épületgépészet, információs rendszer) tervek elkészítése. Az üzem termelést-kiegészítő létesítményeinek (szociális helyiségek, raktárak, tárolók, laboratórium, irodák, hulladékkezelők, stb.) tervezése. Az üzemi és személyi higiéniára vonatkozó előírások. Az engedélyeztetési eljárás folyamata a hatályos jogszabályok szerint.

6. A kivitelezésben résztvevők kiválasztása, versenyeztetés, szerződéskötés. A kivitelezés folyamata, műszaki dokumentálása.

7. A megvalósított beruházás üzembe-helyezése. Átadás, átvétel, próbaüzem. A minőségbiztosítási rendszer kidolgozása. A termelés és az ellenőrzés dokumentálása.

2 , Üzemrészek elhelyezése

A telephely környezetének és épületének kialakítása

A személybejáratot el kell különíteni a teherforgalomtól.

A telephely közvetlen környezetét rendben, tiszta állapotban kell tartani.

Nem tárolható hulladék, csomagolóanyag és használt, kiselejtezett berendezés közvetlenül az épület mellett.

Biztosítani kell a felsorolt anyagok elkülönített, szükség esetén zárt helyen történő tárolását az eladótér területtől megfelelő távolságban – de legalább a termék szállítási útvonalától olyan távolságra, hogy ne jelentsen veszélyforrást.

A csapadékvíz elvezetését megfelelő csatornarendszerrel kell biztosítani.

Az épületet kívül és belül megfelelő, ép állapotban kell tartani. Állapotát rendszeresen felül kell vizsgálni, ahol szükséges, a javításokat el kell végezni.

A telephely belső kialakítása

Az épületnek alkalmasnak kell lennie élelmiszer tárolásra. Biztosítani kell a telephely belső

rendjének kialakítását és annak fenntartását.

Figyelembe kell venni az egyenes vonalvezetés kialakítását. Amennyiben lehetséges, el kell

kerülni az útvonal-kereszteződéseket.

Amennyiben erre lehetőség van úgy el kell különíteni egymástól a tiszta övezet -szennyezett

övezetet, nedves övezet – szárat övezetet, alacsony kockázatú övezet – magas kockázatú

övezetet (esetleg színjelzés alkalmazása).

Falak

A falak legyenek simák, készüljenek tartós, nem abszorbeáló anyagból. Legyen vízhatlan, nem porózus, könnyen tisztítható.

A falak legyenek világos színűek és rovarkártevőktől mentesek.

Gondoskodni kell a megfelelő szigetelésről, az illesztéseknél a szivárgás megakadályozásáról.

A lepattogzott rétegű falburkolatot észlelés után javítani kell.

Olyan magasságig, amely megfelel a műveleteknek, legyen vízhatlan, sima, mosható és csak nem mérgező anyagok felhasználásával történhet.

Padozat

A padozat alapja legyen megfelelő szilárdságú, készüljön tartós anyagból.

Felülete ne kössön meg anyagokat, ne legyen toxikus hatása, legyen könnyen tisztítható, fertőtleníthető.

A felület álljon ellen a környezet káros, korrozív hatásainak (termék, takarító-, fertőtlenítőszer).

A padozat burkolatát megfelelő állapotban kell tartani, legyen mindig ép, repedés- és törésmentes.

Bevonata összefüggő, tiszta és ezt megfelelő sűrűséggel ellenőrizni kell.

Mennyezet

A mennyezet felülete legyen sima, víz és párazáró és jól karbantartott. Rendszeresen takarítani kell, hogy mentes legyen a portól, leváló festéktől, pókhálótól, vakolatdaraboktól és egyéb szennyeződésektől.

Minden mennyezetáttörés, födémcsatlakozás legyen zárt, megfelelően szigetelt.

A hibás, repedt mennyezetet javítani kell, ennek megtörténtéig a fertőtlenítéshez hozzáférhetőséget kell biztosítani, az üreges részeket le kell zárni.

3, Berendezések kiválasztásának szempontjai

A telephely egész területén a gépet, berendezést és eszközt úgy kell elhelyezni és karbantartani, hogy ne rontsák a velük érintkezésbe kerülő élelmiszer biztonságát és minőségét:

Legyenek könnyen tisztíthatók és fertőtleníthetők

Feleljenek meg a kívánt célnak

A berendezéseket és eszközöket megfelelő állapotban kell tartani. Ahol azt a rendelet előírja, a gépek üzembe helyezésekor higiéniai minősítő bizonyítványt kell beszerezni.

Anyagok

A berendezések, és eszközök élelmiszerrel érintkező felületeinek szerkezeti anyagait úgy kell kiválasztani, hogy azok tegyenek eleget a következő feltételeknek:

Ne vigyenek át szagot

Ne szennyezzék az élelmiszert

Legyenek rozsdamentesek

Felületeik legyenek simák, törés- és repedésmentesek

Legyenek jól tisztíthatók

Legyenek fertőtleníthetők

A csomagolóanyagokat elkülönített, pormentes helyen kell tárolni úgy, hogy azt rovarok, rágcsálók ne károsíthassák és egyéb módon se szennyeződhessenek.

A csomagolóanyagokat közvetlenül a padozatra és közvetlenül a fal mellé nem szabad helyezni.

4, A kiválasztott gépek, berendezések elhelyezésének indoklása

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 15
Heti: 5
Havi: 22
Össz.: 23 732

Látogatottság növelés
Oldal: Gyártástervezés, -szervezés 6.tétel
Bor- és Pezsgőgyártó Technikus tételek - © 2008 - 2024 - borasztetelek.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »